De digitale meter ontcijferd:
Voordelen, nadelen en wat jij moet weten.

1. Wat zijn de voordelen van de digitale meter?
Wegvallen van het prosumententarief: Het prosumententarief, een jaarlijkse kost van ongeveer €100 per kilowatt van je omvormer, vervalt met de digitale meter. Dit betekent een directe besparing!
Automatische meterstanden: Je hoeft je meterstanden niet meer handmatig door te geven. De digitale meter regelt dit automatisch, wat tijd en gemak oplevert.
Geen schattingen meer: Met de digitale meter wordt je energierekening gebaseerd op je werkelijke verbruik, waardoor je alleen betaalt voor wat je echt verbruikt.
Slimme mogelijkheden: Koppel je digitale meter aan apps en slimme huishoudtoestellen. Zo kun je jouw apparaten laten draaien wanneer de tarieven het laagst zijn, voor extra besparingen.
2. Hoe helpt de digitale meter bij energiebeheer?
Meer inzicht in je verbruik: Met de digitale meter en de Mijn Fluvius-tool zie je precies wanneer en hoeveel energie je verbruikt, zodat je bewuster kunt omgaan met je verbruik. Dit is gunstig voor zowel je energiefactuur als het klimaat.
Voorbereid op de toekomst: De digitale meter is klaar voor toekomstige ontwikkelingen, zoals dynamische energietarieven en geavanceerd energiebeheer. Hierdoor kunnen er voordelen ontstaan naarmate de energiemarkt verandert.
Ondersteuning voor thuisbatterijen en elektrische voertuigen: Met de digitale meter is het eenvoudiger om thuisbatterijen en laadpalen te integreren, waardoor je nog flexibeler met je energie kunt omgaan.
Flexibiliteit voor terugleveren: De meter meet nauwkeurig hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je teruglevert aan het net. Dit geeft je inzicht in je zelfconsumptie en mogelijke besparingen.
3. Kan ik de digitale meter weigeren?
Nee, de plaatsing van een digitale meter kun je niet weigeren. Binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen, is de digitale meter verplicht. Sinds 1 juli 2019 installeert Fluvius alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
Het doel is dat tegen 2025 zo’n 80% van de huishoudens een digitale meter heeft, en tegen juli 2029 zal dat 100% zijn. Dit volgt uit Europese regelgeving.
4. Hoeveel kost een digitale meter?
Fluvius vervangt in heel Vlaanderen de klassieke gas- en elektriciteitsmeters door digitale meters. Dit gebeurt volledig gratis, wijk per wijk en gemeente per gemeente.
Niet alleen de hoofdmeter wordt vervangen; ook andere meters, zoals een klassieke exclusief-nachtmeter, worden omgezet naar een digitale versie.
5. Ik heb zonnepanelen en een terugdraaiende teller - Wat verandert er met een digitale meter?
Met de digitale meter verschuift de focus naar zelfconsumptie. Waar je met de terugdraaiende teller nog 100% zelfconsumptie had, werkt de digitale meter anders:
- Digitale meter en overdag niet thuis: Je gebruikt maar 30% van je opgewekte energie direct, waardoor 70% terug het net opgaat. Hierdoor moet je een groter deel van je energie aankopen, wat de eindafrekening verhoogt.
- Digitale meter en overdag thuis (bijvoorbeeld gepensioneerd): Bij een hoger verbruik overdag ligt je zelfconsumptie op 40-45%, maar er gaat alsnog 55-60% terug naar het net, wat ook tot hogere kosten kan leiden.
Dit betekent dat je met de digitale meter 55-70% van je energie opnieuw moet aankopen, wat kan zorgen voor een duurdere eindafrekening.
6. Hoe kan ik mezelf beschermen tegen een hogere energierekening?
De oplossing: de thuisbatterij!
Met een thuisbatterij sla je de overtollige energie die je zonnepanelen overdag opwekken op, zodat je die kunt gebruiken wanneer je meer stroom nodig hebt, bijvoorbeeld in de avond of op momenten dat de zon niet schijnt. Hierdoor hoef je minder energie van het net af te nemen, wat je eindafrekening verlaagt.
7. Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
- Verdubbeling rendement: je rendement van zonnepanelen verdubbelt door toevoeging van een thuisbatterij.
- Opslag overtollige energie: energie die normaal naar het net zou vloeien, wordt opgeslagen in je thuisbatterij voor later gebruik.
- Energievoorziening: je thuisbatterij vult zich overdag met niet-verbruikte zonne-energie en voorziet je huis van energie wanneer de zonnepanelen te weinig opwekken.
- Pieken reductie: je batterij helpt pieken in energieverbruik te reduceren, wat leidt tot een lagere afrekening van het capaciteitstarief.
- Gebruiksgemak: je hebt minder zorgen over tijdsgebonden energieverbruik dankzij de thuisbatterij.
- Verhoogde zelfconsumptie: je zelfconsumptie stijgt naar gemiddeld 70%, wat een significante vermindering van de eindfactuur betekent.
- Grotere onafhankelijkheid: je vermindert afhankelijkheid van het energienet en beschermt tegen stijgende energieprijzen.
- Hoger rendement: Met de combinatie zonnepanelen en thuisbatterij kan je een rendement bekomen van 15% op je investering!
8. Conclusie
Bespaar en vergroot je onafhankelijkheid met een thuisbatterij
Met een thuisbatterij benut je de energie van je zonnepanelen optimaal door overtollige energie op te slaan in plaats van terug te sturen naar het net. Dit zorgt ervoor dat je ‘s avonds en ‘s nachts nog steeds profiteert van je eigen opgewekte stroom.
Voordelen van de thuistbatterij:
- Hogere zelfconsumptie: Met een zelfverbruik tot wel 70% ben je minder afhankelijk van het net en gebruik je meer eigen energie.
- Ondersteuning overdag en ‘s nachts: De batterij springt bij als de zonnepanelen tekortkomen en voorziet ‘s nachts in sluimerverbruik.
- Lagere energiekosten: Door minder in te kopen van het net bespaar je op je energierekening en bescherm je jezelf tegen stijgende energieprijzen.
Kortom, met een thuisbatterij haal je meer uit je zonnepanelen, verlaag je je energiekosten en draag je bij aan een duurzame toekomst.
9. Wat is FlexiO?
Met een thuisbatterij benut je al meer van je eigen opgewekte energie, maar wat als je nóg slimmer kunt omgaan met je energieverbruik en zelfs extra inkomsten kunt genereren? Daar komt FlexiO in beeld!
FlexiO zorgt ervoor dat jouw zonne-energie, batterijopslag en laadpalen optimaal worden ingezet, zodat je energie verbruikt of terugstuurt naar het net op de meest gunstige momenten – zonder dat je dagelijkse routine daaronder lijdt.
Met FlexiO verlaag je niet alleen je energiekosten, maar kun je ook extra inkomsten genereren door slim energiebeheer.
Een lagere energierekening én een extraatje erbij? Dat is een win-win!
FlexiO regelt alles automatisch voor je. Jij hoeft niets te doen. Het systeem past zich volledig aan jouw verbruik aan en doet al het werk op de achtergrond. Zo kun jij focussen op wat er echt toe doet, terwijl FlexiO zorgt voor optimale energie-efficiëntie.
10. Wat doet FlexiO precies?
FlexiO stemt je energieverbruik en -opslag af op je persoonlijke verbruikspatroon én weersvoorspellingen. Het systeem koopt en verkoopt energie op de juiste momenten en creëert zo een extra verdienmodel voor jou.
- Dynamisch tarief: FlexiO werkt met het dynamische urentarief, waarbij elk kwartier rekening wordt gehouden met de actuele marktprijs.
- Slimme aan- en verkoop: In de zomer kan het systeem overtollige zonne-energie verkopen wanneer de injectieprijzen hoog zijn. In de winter koopt het goedkoop energie in op momenten dat de afnameprijzen laag zijn.
Je kan al gebruik maken van FlexiO vanaf €9,95/ maand